Sivut

torstai 28. helmikuuta 2008

Vanhoja käsitöitä

Eilen pidin siivouspäivän, ja viiden-kuuden tunnin työrupeaman jälkeen tunnen voivani hyvällä omalla tunnolla istahtaa koneelle.. ;o)) Siivous jäi tosin vielä kesken, en ehtinyt ja jaksanut enää poikien huonetta ja eteistä siivota, mutta ne saa suosiolla jäädä huomiseksi. Tänään käytiin nääs kerhoilemassa.

Eteisessä on kasa kukkamultaa lattialla, kun kissa pudotti kukkaruukun ikkunalaudalta. Mulla on kolmessa purkissa juurtumassa (tai on ollut jo kesästä saakka) pylvästyräkkejä, joita aion antaa äidilleni ja kahdelle hyvälle ystävälle. Kissa on onnistunut pudottamaan istutuksista jo kaksi, että juurru siinä sitten!


Muistin, että mulla on nurkissa vanhoja yläasteen (ja ala-asteen) aikaisia käsitöitä, jotka kerran "pelastin" mummulasta itselleni.

Ensimmäisellä luokalla tehtiin ruokaliina.
Silloin syötiin omissa luokissa ja liina laitettiin pulpetin päälle ruokailun ajaksi. Muistan, kun monta kertaa halusin ommella vihreällä langalla, ja opettaja aina sanoi, että ei sitä voi laittaa kun se ei näy sinisestä. Kerran sitten sattui olemaan sijaisopettaja, ja minä käytin tilaisuutta hyväkseni ja valitsin vihreän langan ja varalta ison kuvion, että varmasti näkyy.
Oma opettaja tuli takaisin, ja taas sama juttu, että ei se vihreä näy... niin minä voitonriemuisena, että mä olen tähän jo laittanut vihreää.. ;oDD

Nämä pienet pitsiliinat virkkasin joskus yläasteella. Pienemmässä tein virheen, jonka huomasin vasta kun liina oli valmis. Halusin virkata vielä toisen ihan ohjeen mukaan, kun harmitti niin. ;o)Tälläinen pikkuliina (tabletti) kirjottiin yläasteella. En tiedä onko tuo karjalan kirjontaa, vai mitä? Punaisella kirjottu liina on koulutyö, loput tein kotona.Koulussa mä olin innostunut käsitöistä. Ala-asteella olin samanlainen tumpula kuin kaikki muutkin, mutta yläasteella innostuin kunnolla. Olen ikuisesti kiitollinen käsityöopettajalleni, joka antoi minun neuloa elämäni ensimmäisen villapuseron (luonnonvalkoinen puolipatenttineule itselleni). Piti kuulemma tehdä se sitten valmiiksi asti. ;o))
(Olin just ollut tosi pettynyt äitini neulomaan puseroon, ja päättänyt etten enää ikinä pyydä häntä tekemään mulle mitään..)

Loppujen lopuksi toimin käsityötunneilla "varaopettajana". Jos opettajalla oli pitkä jono oppilaita kysymässä neuvoa, opettaja usein käski mennä kysymään Pirjolta neuvoa.. ;o))..yritti varmaan kouluttaa minustakin käsityöopettajaa.

No käsityöalalle en lähtenyt (ammatinvalinta harmittaa joka päivä enemmän..), mutta ihan tavallinen taaplaaja käsityöalalla olen edelleen. ;oDD

8 kommenttia:

möhönasu kirjoitti...

Tuollaisen samanlaisen ruokaliinan minäkin tein itselleni ensimmäisellä luokalla :)...ja luokassa syötiin. Valitettavasti tuota liina ei enää ole jäljellä.

Vohvelisia (koristeltuja tuolla tavalla) pyyheliinoja olen itselleni tehnyt paljonkin....täytyykin joskus ottaa valokuva niistä.

Kivoja lapsuusmuistoja :)

Anonyymi kirjoitti...

Olipas sulla hölmö opettaja, kun ei antanut kirjoa vihreällä - hyvinhän tuo näkyy! :) Ja mitä väliä, vaikkei näkyisikään? ;) Ihanat nuo virkatut liinat ja kirjonnat myös! Oot ollut tosi taitava! :) (ja olet sitä tietysti vieläkin ;) )

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Ai niin, sellainen vohvelikankainen kylpypyyhe mullakin on. Siinä taitaa olla ikilikana veritahra, kun pyyhettä käytettiin (poika)kissan alustana kun tuli leikkauksesta... ;o0

Ja Mari, tuohon taitavuuteen, suomalaiselle tyypillisesti olen oikeasti sitä mieltä, "ettemmää mittää ossaa". ;oDD

Villasukka kirjoitti...

Mulla on just päin vastoin muistot. Eli ala-asteella olin se innokkain, osaaja ja apuope. Yläasteella ope ja minä olimme ihan eri planeetoilta, joten en valinnut käsityötä, vaikka kotona paljon teinkin. Valitsin sen sijaan ranskan (josta tuli ammatti) ja konekirjoituksen.

Noita vohvelikangaskirjontoja löysin minäkin isäni jäämistöstä, sellaiset tarjotin kannattimet seinälle ja pari liinaa. Toinen on minun tekemäni, toinen saattaa olla veljeni.

tuijam kirjoitti...

voi että, nuo vohvelikankaat ja niihin neulalla pujotetut puuvillalangat... onko mitään nostalgisempaa? ja minkä suloisinta, nykyisinkin lapset tekevät niitä koulussa.
Olisikin mahtava äitienpäivälahja mummoille, jos meidän 5v neiti tekisi vaikka pikkuiset patalaput, käsipyyhkeet tms mummoille tuolla tekniikalla.

Anonyymi kirjoitti...

Kiva kun joku muukin esittelee vanhoja käsitöitään. Kun ei aina ehdi tehdä uutta, niin vanhatkin kelpaavat. Hienoja liinoja sulla.

Palaga kirjoitti...

Upeita nuo kirjotut tabletit. Minä en osaa vieläkään kirjontaa.

Sokru97 kirjoitti...

Aivan ihana pitsiliina! Olen tässä netistä etsiskellyt erilaisia mattonjen ja liinojen ohjeita, haluaisin tehdä maton omaan huoneeseeni. Olisiko mahdollista saada noiden ohjetta?