Sivut

sunnuntai 20. huhtikuuta 2008

Saippuatehtailija, ei kun taiteilija ;o)

Tule hyvä saippua, älä tule paha saippua.

Onnistuos los saippuos.

Tässä päivällä purkeista, purnukoista ja kääreistä ottamani ja sopiviksi paloiksi siivuttamani saippuapalat. Tai onhan niitä enemmän joka sorttia, vain muutama pääsi esittelyyn.

Kahvisaippua (vas.) ja Mantelisaippua (sis. jauhettua mantelia ja manteliöljyä)


Kamomillahunajasaippua (vas.) ja TyrnihunajasaippuaAnissaippua (vas.) ja Kanervankukkasaippua (molemmissa myös väriainetta)SilkkisaippuatKaikki saippuat (paitsi silkkisaippua) on tehty samalla perusohjeella, lisäämällä valmiiseen saippuamassaan muita aineksia.

- 150g kookosrasvaa sulatetaan vesihauteessa
- 350 g rypsiöljyä (tai vastaavaa) sekoitetaan

- 150g kylmää vettä, johon sekoitetaan
- 71g lipeää

Lipeävesiseos lisätään rasvoihin, sekoitetaan sauvasekoittimella kiisseliksi (noin 5min). Laitetaan muotteihin.

Tässä vielä perhepotretti:
Pari päivää olen jo pähkäillyt nuorimmalle tyttärelle pipoa (tietenkin jokainen lapsi on vailla uutta), sopiva mallikin on ollut suunnitteilla jo viime keväästä. Silmukkamäärä vain ei osu kohdalleen.. kolme aloitusta olen jo tehnyt ja viimeisinkin meni purkuun.
Aivot kävi sen verran ylikierroksilla eilen tuon saippuatehtailun jälkeen, että päätin välityöksi neulaista lapsen sukat. Tuttu ja turvallisen rauhoittava työ. ;o))


(Lisäys 21.4)
Vaikka sekoittelin saippuoihin aineksia ihan sekoittamisen ilosta ja kokeilun halusta, kirjaan vähän lisätietoa aiheesta:
- Saippuassa kahvi poistaa käsistä kalan hajua.
- Kamomillalla ja kanervalla on ilmeisesti rauhoittava vaikutus, hunajalla pehmentävä.
- Mantelisaippua tuoksuu ihan marzipaanilta, nam, tekisi mieli haukata.

9 kommenttia:

katariina kirjoitti...

Eräs elämäni vaihe oli "Soppaa, Saippuaa ja Sielunhoitoa" Nyt teen soppaa ja hoidossa on toivottavasti edes oma sieluparka.Mutta saippua.Se on jonkin aikaa kummitellut mielessä.Miksi ihmeessä sitä pitäisi kaikki maailman jutut kokeilla, sanopas se hyvä ystävä. Ihania saippuoita ja taisit saippuasoppaa keittäessäsi saada sielunkin hoitoa..
Iloa päivääsi ja kiitos kivoista postauksista,käyn kyllä vaikka en aina ehdi kommentoida.

Anonyymi kirjoitti...

äh, siis mie tuon sepustin

Bilkis kirjoitti...

Olé! Los saippuos son muy onnistuoneos:)

Aika hienoja. Kyllä nyt kelpaa käydä pesulla:)Vai alatko saippuakauppiaaksi?

Anonyymi kirjoitti...

Saippuan tekeminen kiehtoisi minuakin. Saako lipeää apteekista vai mistä? Liekö kallista? Onneksi nykyään voi tehdä saippuaa ihan siedettävistä raaka-aineista. Lapsuudessani 60-luvulla näin kerran saippuaa tehtävän teurasjätteistä...

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Kyllä catariina oikein arvasit, että sielunhoitoa sain kurssilta myös. ;o) Ihanaa päästä välillä aikuiseen (nais)seuraan. Pois kotoa, vähän tuulettumaan.Kotiin ajaessani mulla olikin kasvoilla älytön hymy koko ajan, mutta ei sitä saanut poiskaan.. oli ollut niin mukavaa!

Ihan kaikkea ei varmasti tarvitse kokeilla, mutta kaikkea kivaa, mikä itseä kiinnostaa.. Kynttilänteosta myös haaveilen. Mutta kaikki missä voi kolhia ja saada haavereita (puutyöt ja vastaavat), niitä kammoksun..

Pilli: Lipeää saa apteekista. Hinta noin 32e/kilo (myyvät ilmeisesti noissa kilon purnukoissa) ja on sellaista rakeista. Biltemasta saa ostaa melkein samaa tavaraa nimellä "Kaustinen sooda", ajaa saman asian, kuulemma hieman pehmeämpää saippuaa tulee. Hinta 2,30e/ 750g. Valtava hintaero siis!
Kurssilla käytettiin lipeää, mutta ope myi mulle purnukan tuota halpaversiota kotikäyttöön.. ;o) En ole avannut purkkia, mutta pitäisi rakenteeltaan olla sokerintapaista.
Mehiläisfarmareiltakin lipeää saa ostaa, on sitten jauhemaista ja pölisevää.

Ja Bilkis: juu, en aio saippuakauppiaaksi. Suuret suunnitelmat olisi lahjoa kaikki lähimmäiset, opet, eskariopet ja kerhotädit..
Lapset seurasivat silmä tarkkana saippuan leikkaamista, ja kyselivät vuorotellen, että mikä pala jätetään meille ja mitkä annetaan lahjaksi..

Anonyymi kirjoitti...

Pitääkös noissa itsekeitetyissä saippuoissa olla aina jotain tuoksua? Itsekin kiinnostuneena katselin saippuakurssia kansalaisopiston esitteestä, mutta mulla kaatuu kyllä saippuankeittely niihin tuoksuihin... :( Voisin mennä jollekin "tuoksuttomalle" saippuakurssille kyllä. ;)

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Ei tietenkään tarvitse olla, voipi tehdä vaikka pelkkää perussaippuaa tai herkän ihon "vauvasaippuaa". Tai pyykinpesuun käytettävää saippuaa, siinä tarvii vain jäähdyttää seokset tietyn lämpöiseksi ennen yhdistämistä.

Osa porukasta näytti lisäilevän mukaan kaiken maailman purkkihajusteita, mutta mä en myöskään tykkää enkä siedä niitä..
Nuo mitä mä käytin, oli "luonnontuotteita" eli teetä (kamomilla, kanerva), kahvia, mausteita, marjoja (tyrni). Itse esim. en tykkää hunajasta lainkaan, mutta lisäsin sitä värin takia.. Ainoastaan mantelisaippuassa on voimakas tuoksu, muista ei oikeastaan edes osaa sanoa mitä siinä on (ehkä sitten "valmiina") tuoksuvat miedosti.
Seuraava kurssi on marraskuussa, ja ajattelin mennä silloinkin, jos vain ehdin ilmoittautua.. oli se sen verran mukavaa puuhaa!

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä osaa saippuatkin näyttää herkullisilta! Voi että, ehkä mä innostun tämän seurauksena vielä tuostakin... ;) Pitänee alkaa katsella muotteja sillä silmällä?

Anonyymi kirjoitti...

Tuo saippuan teko on kans kyl kivaa puuhaa. Itse innostuin kun näin Saara Kuhan saippuakirjan. Siinä kivat ja selkeät ohjeet.