Sivut

lauantai 19. joulukuuta 2009

Saippuloita

Juniori erehtyi kerrankin päikkäreille, joten mun täytyy käyttää tilaisuus hyväkseni ja istahtaa koneelle. Joudun nykyään pitämään läppäriäni vaatekaapin ylähyllyllä piilossa, muuten meidän 2,5-vuotias nörttimme valtaa koneen ja surffailee pikkukakkosen sivuilla tai katselee yleteemasta muumeja. Ja osaa ihan itse!

Joulukuun alussa hankin apteekista lipeää (noin 35 euroa kilon purkki), shoppailin öljyjä ja rasvoja Pienestä Tuoksukaupasta, surffailin mielenkiintoisilla saippua-aiheisilla sivuilla;
Saippuakuplia
Kotitekoinen saippua (keskustelua saippuasta ja sen valmistamisesta)
Makonsaippua (sis. kaiken muun mukavan lisäksi lipeälaskurin, jossa voi kokeilla omia reseptejä)
Lipeälaskuri (englanniksi)

Ja löysin blogeista reseptejä ja kuvia saippuoista, joiden rinnalla nämä omat tekeleet näyttää melko kökkösiltä!

Kaksi ensimmäistä reseptiä löysin sattumalta Karppaus ja perhe- nimisestä blogista, ja kuulostivat niin herkullisilta, että oli ihan pakko kokeilla! ;o)


PUOLUKKASAIPPUA

250g munkinpaistorasvaa (=palmuöljyä)
150g kookosrasvaa
60g kaakaovoita
200g oliiviöljyä
50g risiinöljyä (laitoin 10g risiiniöljyä ja 40g manteliöljyä)

98g lipeä
230g vettä

200g jäisiä puolukoita survottuna



Puolukka teki saippuasta on melko ikävän värisen (tuskin haittaa käytössä) ja saippuapalat ovat vielä pehmeitä, mutta niiden pitäisi kovettua ajan myötä, hieman hitaammin kuin tavallinen saippua. Mulla on yksi kaupasta ostettu (pinkki), kuoriva puolukkasaippua. Sitä "kuorivuutta" nyt odotan tältäkin saippulta. Saapi nähdä millaista on käytössä!

Makon sivuilta piti tietenkin käydä kysymässä mielipide ja; Saippuastasi tullee kova, melko hyvin vaahtoava, normaali-ihoisille sopiva, ja kauan säilyvä. Hieno sekoitus! :-)


SUOLASAIPPUA

250g kookosrasvaa
220g oliiviöljyä
30g risiiniöljyä

130g vettä
75g lipeää

1rkl rosmariinia
5ml piparminttutuoksuöljyä
10ml eukalyptus "
10ml sitruuna "

1kg karkeaa merisuolaa

Nuo eteeriset tuoksuöljyt on sen verran kalliita (riippuu tietenkin mistä ostaa), että päätin korvata edes eukalyptuksen halvemmalla versiolla, joten liuotin puoli kourallista eukalyptuskarkkeja kuumaan veteen. Jäähdytin veden, sihtasin varalta ja sekoitin siihen lipeän. Sitruunaakin laitoin vain puolet annoksesta.



Saippua tuoksuu aivan ihanan raikkaalta, ja hartaana odotan, että päästään kokeilemaan sitä. Keskustelupalstalta olen ymmärtänyt, että suolasaippua on oikein hyvää kokovartalon saippuana atooppiselle (tai jopa psoriasiksesta kärsivälle) iholle.
Suolaliouskääreitähän minä aikoinaan laitoin tuolle meidän pahimmalle atoopikolle (kohta 6vee neiti) ranteisiin ja nilkkoihin, kun hän lähti päikkäreille. Uskon siis vakaasti suolan parantavaan voimaan.. kohta meillä on toivottavasti ihottumat taltutettu. ;oD

Makonsaippuan mielipide; Saippuastasi tullee melko kova, melko hyvin vaahtoava, normaali-ihoisille sopiva, ja kauan säilyvä. Hieno sekoitus! :-)



Vanhalla perussaippuan ohjeella tein kokeeksi pari satsia marmorisaippuaa.

Aikaisemmin olen perussaippuaan käyttänyt kookosrasvan lisäksi rypsiöljyä, koska se on öljyistä halvimmasta päästä. Makonsivuilla koereseptejä kirjoitellessani huomasin, että rypsillä saippuasta tulee rasvaiselle iholle sopivaa. Koska perheessämme edelleen on muutama atoopikko ja loput muuten vaan kuivaihoisia, olen vaihtanut kokonaan oliiviöljyyn, jolloin saippuasta tulee herkkäihoiselle sopivaa. (Rypsiöljy jäi odottamaan kevättä ja munkinpaistoa.)

PERUSSAIPPUA siis on

150g kookosrasvaa
350g oliiviöljyä

150g vettä
71g lipeää

Öljyt sekoitin suoraan rasvojen kanssa. Kiisselivaiheessa erotin osan massasta eri astiaan, sekoitin sauvasekoittimella värin mukaan, kaadoin takaisin muun massan mukaan, sekoitin pikkuisen ja kippasin koko massan muottiin (sivusta auki leikattuun maitopurkkiin).

Lisukkeena 5ml Lemmikin tuoksuista 100% eteeristä öljyä ja Pienen Tuoksukaupan saippuaväriainetta (Aqua). Väri on ei ole niin sininen kuin toivoin, mutta ensi kerralla sitten..



Vaaleanpunaisessa marmorisaippuassa lisukkeena Palmaroosa- eteeristä öljyä ja saippuaväriainetta (Fuchsia)



Keittelin monenmonituista sorttia saippuaa, ja mulla on nyt apukeittiön kaapinpäälliset pullollaan pahvilaatikoita täynnä kypsyviä saippuoita. Täytyy aina välillä käydä niitä pyörittelemässä ja nuuskuttelemassa..
Kaikkea en viitsi täällä esitellä (osa kun on samoja juttuja, joita olen ennemmin tehnyt), mutta edelleen yksi minun lempisaippuoistani on Mintuntuoksuinen saippua, sekä tuoksunsa, värinsä että kauniin, kiinteän ulkomuotonsa takia, aah.

MINTTUSAIPPUA

250g palmuöljyä
250g oliiviöljyä

150g piparminttuteetä
65g lipeää

10ml eteeristä piparminttuöljyä

16 kommenttia:

anna kirjoitti...

herkullisia saippuoita. kiva idea tuo puolukka ja varsinkin eucalyptuskarkit :D

anna kirjoitti...

ainiin, jos saippuanvalmistuksesta innostut enemmänkin niin lipeää saa esim. täältä http://www.lahtisenvahavalimo.fi/sivut2/index.php huimasti edullisemmin kuin apteekista :)

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Hei anna! Juu, olen jo "löytänyt" vahavalimon, ja tilannutkin lipeää seuraavaa innostusta varten. Maksoi vain neljä euroa kilo!! ;o)

Katri kirjoitti...

Ihania saippuoita, varsinkin se punasävyinen marmori. Puolukkasaippuasta tuli kyllä mieleen maksalaatikko..mut sopii sekin jouluun..

Marleena kirjoitti...

Upeita saippuoita!
Minulle käsittämätöntä taitoa. Vois kyllä joskus perehtyä tuohonkin lajiin. Ihania tuliaisiakin nuo oisivat!

Aivan ihkun ihanat nuo edelliset lapaset. Taidan kopsia mallin! :-D

Mammutti kirjoitti...

Suorastaan herkullisia saippuoita! Melkein tekis mieli maistaa...

Villikissa kirjoitti...

Onpa melkoinen määrä saippuoita, olet ollut ahkera! Kuulostavat niin herkullisilta.

Marjut kirjoitti...

Ihanan näköisiä saippuoita! Minua alkoi todella kiinnostamaan kokemukset varsinkin suolasaippuasta. Meillä asuu 2 aika pahaa atoopikkoa ja 2 vähän lievempää.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Suolasaippua kuulostaa mielenkiintoiselta. Hyvää joulua sinulle!

kio kirjoitti...

Rauhallista Joulua!

Irina kirjoitti...

Hyvää joulunjatkoa!

Eija kirjoitti...

Syksyllä tein kanssa puolukkasurvoksesta saippuaa. Hyvän oloista siitä tuli, vaikka olikin aikas lailla kuin maksapasteijan näköistä:) mut en maistanut.
Kivat joulunjatkot!!

Suvianne Lasanen kirjoitti...

Hei!
ihania kuvia ja hienoja saippuoita!
Itsellä jäänyt vähemmälle, mutta sain halpaa munkinpaistorasvaa ja ajattelin kokeilla pelkällä munkkirasvalla :D
Saapa nähä mitä tulee :)
Innostuin taas kun katselin saippuoitasi!
Terveisin Kotiäiti

Mette (Mettuska) kirjoitti...

Ooh, aivan mahtavia saippuoita! Käsintehdyt saippuat ovat iiihania :D

Seijasisko kirjoitti...

Ihania saippuoita!! <3 Onnellista Uutta Vuotta!

Anonyymi kirjoitti...

Kivoja kuvia!

Mä ainakin suosittelen suolasaippuaa atopiaan. Jos saippua tuntuu pahalta, voi käyttää myös vettä, johon on liuotettu suolaa. Ja mä meinaan meri- tai ruususuolaa.

Toinen edukkaampi lipeänhankintapaikka olisi www.saippuapaja.fi. Juuri tilasin lipeää, mutta hoidin sen s-postitse, koska ostoskori ei tykännyt minusta :-D Saapi nähdä, onnistuuko.

-iso A, toinen "saippisti"