Sivut

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Saippua-asiaa ja vähän sukkii kans

Syyslomaviikolla keittelin taas saippuoita. Isnpiraatiota olisi ollut jo pidemmän aikaa, mutta en normaalipäivänä uskalla tuoda lipeäpurkkia edes näkyville, koska kuopus on nykyään niin innostunut äidin "auttamisesta". Pikkuapulainen häärää niin mielellään keittiössä mukana!

Siihen saippuantekoon pääsin vasta kun isommat lapset oli vahtimassa ja leikittämässä kuopusta, eli pitämässä neidin pois keittiöstä!

Suolasaippua on meidän perheessä niin suosittua (äitinikin pyysi sitä jo lisää!), että vaikka minulla on sitä ennestään säilytyksessä, halusin tehdä hieman erilaisen version. Jos vaikka joululahjoiksi..

Tässä öljyinä on kookosrasva, oliivi- ja risiiniöljy kuten aiemminkin. Tuoksuöljyjä lisäsin vain eteeriset eukalyptus- ja mentholtuoksuöljyt, karkean merisuolan tilalle laitoin ihan marketin hyllyltä löytämäni ruususuolan (500g).
Tykkään ihan älyttömästi! Saippua tuoksuukin niin hyvältä! Ruususuola piti saippuassa kauniin värinsä, oranssinpunaiset suolakiteet näkyvät hyvin kuvassakin.


Ja koska itse pidän tuoksuvista, raikkaista saippuoista, tein tietty myös Sitruunasaippuaa. Nesteenä vettä ja sitruunanmehua, keltaiset pilkut sitruunankuorta raastettuna, lisätuoksuna eteeristä sitruunatuoksuöljyä.


Avokadoöljyn olen ostanut jo pari vuotta sitten, nyt vasta maltoin kokeilla sitä saippuaan. Avokadoöljy on hellävaraista ja ravitsevaa, se sopii kuivalle ja ikääntyvälle (öhöm) iholle. (Odotan tässä siis ihmettä!)

Avokadoöljyn lisäksi laitoin saippuaan kookosrasvaa, palmuöljyä ja kaakaovoita. Saippuamassa näytti aivan täydelliseltä, kunnes viime hetkellä päätin lisätä siihen Santa's pipe -tuoksuöljyä (lämmin, jouluisen mausteinen tuoksu). Seos jäsähti ihan jankiksi, ja vaivoin sain sen laitettua muottiin.
Leikkasin saippuan seuraavana päivänä, ja uskon sen olevan ihan kunnollista, vaikka saippuan palasissa toki näkyy jankkiutuminen. Avokadosaippua kuvassa.


Mansikkasaippuaa kokeilin Saara Kuhan reseptillä hieman muunnellen toki (kookosrasvaa, palmuöljyä, karitevoita ja öliiviöljyä, vettä ja lipeää). Lopuksi lisäsin 10ml mansikansiemenöljyä ja 10ml mansikkasmoothie -tuoksuöljyä. Värinä punaista saippuaväriä, valkoiset kuviot titaanioksidia. Kun lopussa lisäsin mansikkaöljyt, seos muuttui heramaiseksi ja jämähti hieman. Kaadoin massan toiveikkaana muottiin, ja leikkasin seuraavana päivänä. Saippua oli toki kauniin väristä, mutta siinä oli epämääräisiä koloja, joissa oli ilmeisesti öljyä tai lipeää.


Seuraavana päivänä päätin varalta kokeilla mansikkasaippuan uudelleen lämmittämistä. Hellalla vesihauteessa parisen tuntia, kunnes saippuamassa pehmeni. En tiedä olisiko massaan kannattanut lisätä vettä vai öljyä, kummalla olisi tullut kauniimpi tulos, mutta päätin kokeilla vettä. Seos oli edelleen jähmeää, ja vaikea saada nätisti muottiin, mmutta ainakin siitä sekoitettaessa katosi nestemäiset kohdat.. Tässä saippua uudelleen leikattuna. Ei kaunis mutta hyvä muuten. Vaahtosi hienosti astioita pestessä. ;oD


Halusin kokeilla mansikkasaippuaa uudestaan. Laitoin vettä 20g enemmän kuin edelliskerralla ja alkuperäisohjeessa, mansikansiemenöljyn lisäsin jo muihin öljyihin, mansikkatuoksuöljyn vasta loppuvaiheessa. Seos oli pitkään notkeaa mutta jälleen heramaista. Jatkoin sekoittamista sauvasekoittimella ja laitoin saippua-astian kylmään vesihauteeseen. Heramaisuus hävisi ja saippuamassasta tuli kunnollista, jogurttimaista. Kaadoin sen muottiin ja leikkasin 2vrk:n kuluttua. Tällä kertaa saippuasta onnistui, kestää ehkä hieman pidempään kuivua.
Hyvä jos jouluksi ehtisi!


Neulonutkin olen. Joulupukinpussiin parit unisukat sukulaispojille. ;o))


Perussukka koot 41 ja 42
Lanka Fabel
Langankulutus 66g (siniset) ja 68g (ruskeat)
Silmukoita 64
Puikot 2

9 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Oih miten kaunis saippua! :)

Eija kirjoitti...

On vais kyl ihanoita saippuoita :))

Kisulit kirjoitti...

Ihanilta näyttää ja kuulostaa nuo saippuasi! Haluttaisi joskus kokeilla. Saippuan tekemisestä on varmaankin jossain olemassa ihan ohjeita? Kun en ole koskaan ennen tehnyt.

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Eikös vain olekin ihkuja! ;oDD

Kisulit: Saippuanteko-ohjeita löytyy kyllä. Minunkin blogistani löytyy ohjeet kuvien kera (saippua-otsikon alta, vuodelta 2009). Tuossa sivupalkissa on noita saippua-aiheisia sivuja, sieltä löytyy myös hyviä sivuja, joita kannattaa katsella ja inspiroitua ;oD. Itse kävin aikoinaan Kansalaisopistossa parillakin saippuakurssilla, siellä oli mukavaa..

Marika kirjoitti...

Noi sinun saippuasi ovat kyllä aina niin ihanan näköisiä etä pitäisi saada aikaiseksi tehtyä itsekin niitä.

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Marika; minulta noita saat kokeiltavaksi, jos et itse ehdi.. ;o))

Auli kirjoitti...

Kauheasti kiinnostaa saippuan teko. Olisi kiva kokeilla koulussa, mutta taitaa olla turvallisinta kokeilla vain valmiista massasta. Uudessa luokassani on hella ja meinaan nyt kokeilla ennen joulua saippuaoiden tekoa jossakin välissä oppilaiden kanssa. Olin kerrna yhdellä kesäkurssilla, josta tehtiin oikein lipeästä, ja se oli kivaa ja mielenkiintoista! Sinun saippuasi näyttävät tosi ihanilta, nuo suolasaipput ja masnikkasaippuat: kaikki!

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Auli; saippuanteko on mukavaa puuhaa. "Valmismassaa" en ole kokeillut, mutta tuskin oikean lipeän kanssa tekeminenkään ihan kauhean vaarallista on, kunhan muistuttaa oppilaita varovaisuudesta. Kaikille muovihanskat käteen, silmälasit tai suojalasit jne. Jokainen voi tuoda erilaisia muotteja, keksipaketin muovipohjia, viilipurkkeja, maitopurkkeja jne. Mutta kannattaa muistaa, että saippuan kypsyminen (ja lipeän haihtuminen) kestää noin kuukauden, että jos niitä joululahjoiksi aikoo, kannattaa olla ajoissa asialla. ;o))

Unknown kirjoitti...

Pirjo-Riitta, yritin löytää sähköpostiosoitteesi, kysyisin Tikkuri-paidasta ;)
Laitatko tähän osoitteeseen jotain viestiä:
vaahteramaria@gmail.com

Terveisin Maria Vaahteramäeltä